Ето това искахме да чуем! Бойко Борисов с ясно послание към Брюксел, че

Снимка: МС

Срещата ни днес е далеч по-лесна от тази на лидерите в ЕС. Балканите са натоварени с история и кръвопролития. Години по-късно ние си говорим как да устроим нещата така, че да живеем по-добре.

Народите на Балканите могат да видят, че сме не само географски част от Европа.

Трябва да покажем мъдрост и да това, че ние заедно не можем да генерираме проблеми. Аз съм оптимист. Това каза премиерът Бойко Борисов след работната срещата с Алексис Ципрас, Михай Тудосе и президентът Александър Вучич в Белград в рамките на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Сърбия, България, Гърция и Румъния. Лидерите на четирите страни обсъждат развитието на икономическото сътрудничество, укрепването на регионалната стабилност и подкрепата за интеграцията на държавите в региона.

„Вярвам, че Сърбия ще затвори не две глави, а три по пътя си към еврочленството“, заяви Борисов. „Сега е ключов момент, тъй като много от големите държави в света имат интереси към Балканите. Това означава нови инвестиции и развитие. Сега е моментът. Имаме рядък шанс. Имаме осигурено финансиране. Продължаваме и отправяме послание към Брюксел, че имат едни мъдри Балкани, които не генерират проблеми“, подчерта премиерът на България. Той добави, че нашата дружба не е насочена срещу никоя страна, а да се даде повече на хората. „Приемаме председателството като балканско. Всички ние имаме нужда от спокойствие в този регион. За Балканите по-добър път от ЕС няма. Нашите усилия не са да преодоляваме някой в Брюксел или да правим нещо различно. Отчитаме заслужите на държавите-донори“, увери Борисов.

„Никой не може да свърши нашата работа, затова вече помъдрели, ще се развиваме. Ако подобрим инфраструктурата си, търговия, пристанищата си – ние така помагаме на Европа. Имаме цел да се разбираме с всички. Не искаме да сме пасивни и да чакаме какво великите сили ще решат за нас“, каза премиерът на България. „Искаме да имаме всичко тук, каквото има и на Запад. Искаме по-големите държави да инвестират в нас. Това може да стане, ако сме стабилни“, добави той. „Искаме да помогнем на Брюксел при взимането на решение. Да си напишем домашното, така да се каже“, поясни Борисов. „Искаме да помогнем на Брюксел при взимането на решение. Да си напишем домашното, така да се каже“, поясни Борисов. „Длъжни сме да направим така, че богатствата на страните ни да работят за народните ни, а не за трети страни“.   „Бъдещето на независимостта на Балканите е възможно. Показваме, че сме изградили приятелства и сътрудничеството. По този начин ще посрещнем външните заплахи и предизвикателства“, заяви домакина Александър Вучич. Преди това България и Сърбия подписаха Меморандум за намаляване на тарифите на роуминга. Документът беше подписан от министъра на транспорта Ивайло Московски и сръбския министър на търговията, туризма и съобщенията Расим Лияч.

Сръбската държава е втората страна от Западните Балкани, с която страната ни сключва споразумение в тази област. Преди по-малко от месец беше подписан аналогичен документ с Македония. Отпадането на роуминга на страните от Западните Балкани с ЕС е сред приоритетите на българското правителство и на българския еврокомисар Мария Габриел. То е част от мерките за подобряване на свързаността на всички равнища в региона, което пряко ще се отрази на контактите между гражданите и фирмите, пише novini.bg.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"